Gode råd FØR du køber kanin:
Når man har valgt at anskaffe sig en kanin bør man gøre sig klar over følgende inden man anskaffer sig kaninen:

1) Burets størrelse
2) Burets placering
3) Indretning af buret
4) Foder til kaninen
5) Evt. en løbegård til kaninen

1) Burets størrelse:
Ønsker man sig en kanin der går alene, bør en dværgkanin efter min mening have et bur hvor målene mindst er 100 x 60. Hermeliner kan godt gå i bure med lidt mindre plads hvorimod dværgkaniner på 1,5 kg og opefter nok bør have bure af lidt større størrelse. Burets størrelse skal også overvejes med henblik på hvorvidt kaninen får lov at røre sig. Får kaninen en stor løbegård hvor den kan boltre sig et par timer dagligt? Får den lov at løbe frit rundt inde i huset? Bliver den motioneret i sele? Hvis kaninen på en måde virkelig får rørt sig tit kan burets størrelse godt blive lidt mindre end det anbefalede. Dog synes jeg at jo mere plads kaninen har i buret, jo bedre er det for dyret selv.

Desuden bør højden af buret være således, at kaninen kan stå på bagben uden problemer når buret er lukket. Bure til dværgkaniner bør være mindst 50 cm høje.

2) Burets placering:
Placeringen af buret er også vigtig. Man må aldrig stille buret et sted hvor der er for meget træk. Desuden skal regn og sne heller ikke have mulighed for at komme ind i buret. Om sommeren må der ikke blive for varmt og om vinteren må der ikke blive for koldt. Desuden skal der også helst være godt med lys, dog uden at solen står og "bager" på buret flere timer dagligt. Hvis man bor op ad en trafikeret vej eller andet støjende vil det også være bedst for kaninen at blive flyttet væk fra støjen, da de fleste kaniner ikke bryder sig om dette. Hvis man holder andre dyr, såsom katte og hunde, vil det også være godt med et bord under buret, så kaninen ikke bliver stresset hvis den ikke er vant til den slags dyr. Derudover kan kaninen også få træk/kulde op gennem burets bund hvis det står direkte på græs/fliser.

Man kan også holde kaniner indendørs. Man kan bedre gå og holde øje med ens kanin i længere tid, men efter min mening bør en kanin gå udendørs hvis dette kan lade sig gøre. Jeg selv er tilhænger af, at de har de mest naturlige forhold som muligt, og er der mulighed for udendørs løbegård, evt. gravemuligheder, synes jeg helt klart man skal udnytte det. Er dette ikke en mulighed gælder samme retningslinjer for udendørs placering: Ikke direkte på gulvet, ikke direkte i sollys og uden mulighed for træk, fx fra et vindue.

3) Indretning af buret:
En kanin bør altid have halm den kan ligge i hele året - et tykkere lag om vinteren end om sommeren. I det hjørne hvor kaninen har toilet, vil det være en god ide at bruge spåner eller andet strøelse, da dette holder buret tørt i længere tid end halm. Derudover bør kaninen have en kasse den kan gemme sig i hvis den bliver bange. Der kan både bruges papkasser, trækasser eller transportkasser til dette. En høhæk til høet er også en god ide, så man slipper for at høet bliver vådt hvis det ligger rundt i buret. Kaniner kan ikke tåle at spise vådt hø pga. deres sarte maver.

4) Foder til kaninen:
En kanin bør altid have adgang til tørt hø, frisk vand og tørfoder. Sørg for at få lidt af det vante foder med fra opdrætteren til de første dage, så kaninen ikke skal skifte foder med det samme.

Tørfoderet kan købes i mange varianter og fra mange forskellige producenter. Man kan både vælge forskellige blandinger til gnavere og piller. Der er meget blandede meninger om, hvilken type foder der er bedst. Jeg bruger piller, da jeg mener at kaninerne får den rigtige mængde vitaminer når de spiser den samme type pille. Andre kan bedre lide blandinger, men kaniner er ofte kræsne og spiser ikke det hele. Derfor skal man ofte smide meget foder væk på den måde.

Kaniner kan tåle meget forskelligt grønt. Favoritterne blandt mine egne er gulerod, kål, gulerodstop, salat, græs og mælkebøtter. Men kaniner tåler ikke store mængder af det grønne. Man bør ikke fodre med grønt før kaninen er 3 måneder og derefter bør man først starte langsomt op med grønt. Kaniner får hurtigt dårlig mave, og hvis man fodrer forkert kan de få problemer med maven resten af livet. Derfor gives grøntsager stort set kun som slik her i bestanden.

Derudover gives der også franskbrød, rugbrød og knækbrød som alle kaninerne elsker. Grene fra æbletræer og pæretræer spises også med stor glæde - både blade og bark. Om sommeren får de dem friske og om vinteren bliver de tørret, så de får dem hele året rundt.

5) Evt. en løbegård til kaninen:

Kaniner har godt af at få motion og de elsker at grave. Man kan få forskellige typer af løbegårde eller selv bygge nogen. Sørg for at få både en bund og tag over løbegården, så kaninen ikke kan slippe ud og andre dyr ikke kan komme ind i løbegården. Hvis man ønsker at kaninen skal kunne grave i jorden kan man grave tråd et stykke ned under jordoverfladen så de får muligheden. Ellers kan man have tråd i bunden af løbegården så den kan flyttes rundt i haven, uden at kaninen graver huller i græsplænen. 

Gode råd ved VALG AF kanin:
Når man køber kanin skal man gøre sig klar over mange ting.

1) Race og størrelse
2) Han eller hun?
3) En eller to kaniner?
4) Skal man købe ved en avler eller en dyrehandel?

1) Race og størrelse:
Kaniner findes i alt fra 1 til 10 kg. Nogen kan bedst lide de helt små mens andre foretrækker de lidt større racer. Jeg selv holder meget af dværgracerne, hvis vægt ligger mellem ca. 1 kg og 1,9 kg, og de små racer som ligger mellem 2,5 kg og 3,2 kg. De er nemme at håndtere og mange børn ønsker små racer, så de nemmere kan løfte deres kanin. Dog er store kaniner bedst at anskaffe hvis barnet ikke er ret gammel. De fleste børn under 6 år bør ikke få en lille kanin, da de ofte ikke er så gode til at håndtere kaninen. Derfor er de store racer bedst til dem, da de ofte er meget godmodige og børnene kan i stedet kæle med dem i buret. De lidt ældre børn kan godt anskaffe sig små kaniner, som de kan løfte rundt på, og så vil de fleste helst have så små kaniner som muligt, da disse er lettere at løfte og bære rundt på. Nogle racer er også bedre til hop end andre, og hvis man ønsker at gå til kaninhop bør man lede efter de racer der bedst egner sig hertil. Man bør vælge kaninens størrelse alt efter hvad man ønsker at bruge kaninen til og hvor gamle børnene er.

2) Han eller hun:
Der er både fordele og ulemper ved begge køn.
Hankaninen:
Hankaninen er efter min erfaring det bedste valg hvis man ønsker en kanin, da hannerne er de nemmeste at gøre tamme. De bliver hurtigere tillidsfulde i forhold til hunner. Til gengæld lugter hannen mere end hunnen hvis man vil have dem til at gå indendørs. Men hvis man i stedet får ham kastreret når han er kønsmoden, slipper man for denne stærkere lugt.

Hunkaninen:
Hunkaninen er ofte mere nervøs af natur, og det tager derfor lidt længere tid at gøre hunnen tam. Hunner kan også blive meget tamme hvis man ønsker det, men mange hunner kan godt blive lidt aggressive når de er i brunst, dvs. hver 14. dag. Til gengæld lugter hunner mindre hvis man ønsker at have dem indendørs, da hannen godt kan finde på at strinte. Især ved små kaninracer kan hunnerne være meget aggressive, og man bør derfor gå efter en god størrelse og race hvis man ønsker sig en hunkanin.

3) En eller to kaniner:
I naturen lever kaniner i kolonier. Dvs. de lever mange sammen, men til forskel fra flokke bor de ikke sammen - de har i stedet hvert deres territorium. Dette gør, at man heller ikke bør have kaniner gående sammen i fangenskab.

To hankaniner kan slet ikke lade sig gøre, da de vil forsøge at dræbe hinanden når de bliver kønsmodne. Nogle prøver at kastrere begge hanner, og mener at de så kan gå sammen - jeg har aldrig set to kastrerede hanner gå sammen, så jeg ved ikke om det er rigtigt. Jeg ville ikke "prøve lykken".

To hunkaniner kan i nogle få tilfælde lade sig gøre, men langt de fleste går galt, også selvom de er vokset op sammen. Jeg fraråder altid folk at anskaffe sig to hunner der går sammen. Hvis man alligevel gør dette skal man gøre sig klart at man bør anskaffe sig et bur mere når de bliver kønsmodne, så de kan få hver deres.

En han og en hun frarådes selvfølgelig da der vil komme unger hele tiden. Dette vil både være synd for hunnen og for alle ungerne. Til gengæld kan man kastrere hannen, og lade dem gå sammen. Dette går i de fleste tilfælde godt. Hvis man absolut vil have to kaniner gående sammen er en kastreret han og en hun klart den bedste løsning.

Til gengæld vil jeg mene at en kanin har det bedst når den går alene. Nogle mener at kaninen bliver ensom, og hvis man ikke har ret meget tid til kaninen i hverdagen kan man i stedet anskaffe sig to bure (en kanin i hver) med tråd imellem, så kaninerne kan se og lugte hinanden - uden at kunne slås. Dette mener jeg er den mest naturlige løsning for kaninen selv, og de får stadig glæde af hinanden.

4) Skal man købe ved en avler eller en dyrehandel:
Avlere har oftest mest forstand på kaniner og kan derfor også bedst vejlede deres købere, hvorimod dyrehandlere ofte ikke ved ret meget og måske fortæller en noget forkert. Derudover kan man ved dyrehandlere ikke vide hvad det er man køber, dyret kan være sygt, indavl eller have tandproblemer. Det kan også være at dyret ikke er blevet passet ordentligt eller kommer ud fra dårlige gener. Ved avlere kan man ofte få lov at se forældrene og søskende og få en nogenlunde fornemmelse af hvor stor kaninen bliver som voksen. Derfor er rådet altid at købe fra en avler, da man er mere sikker på hvad man får. Det er heller ikke sjovt hvis dyret ligger død i buret 1 døgn efter man købte det, men dette kan desværre ofte være tilfældet når man køber ved dyrehandlere.


 

Gode råd når du HAR FÅET kaninen hjem:
Når man får kaninen hjem er det bedste at give kaninen fuldstændig ro i det første døgns tid. Hvis man køber en unge er det måske første gang den kommer væk fra dens mor og søskende, til et nyt bur med nye mennesker og nye lugte. Derfor er kaninen ofte bange og skal lige have tid til at falde til ro inden man begynder at have for meget fat i den. Derefter er det bedste hvis man selv lader kaninen snuse til en og selv kommer frem og undersøger. Man kan evt. holde noget mad i hånden, det plejer at virke. :o)

Man kan ofte begynde at løfte kaninen op efter et par dage når det virker som om den har vænnet sig til det nye sted. Den skal helst sidde så den er tryg når den er oppe, og der skal helst ikke være larm, pludselige bevægelser eller andet som kunne skræmme den.

Jo tiere man snakker og løfter kaninen jo tammere bliver den selvfølgelig. Man kan ofte mærke på den hvis den er utryg eller bange, og så er det bedst at lade den være sig selv lidt. Kaninen skulle helst ikke forbinde dens frygt med ens lugt.

 


 

 

© Totalgnaver.dk v./ Cecilie Larsen     -     Siden ses bedst i IE 1024 x 768     -     Design af KjiDesign